Please update your Flash Player to view content.
Wolne Niedziele - aktualności w projekcie

wolne niedzieleZakaz handlu w niedzielę?

Fundacja popiera ograniczenie handlu w niedzielę, tym bardziej, że został on wprowadzony w innych krajach Europy i jest istotną zmianą jakościową w kierunku rozwiniętej i zrównoważonej gospodarki i społeczeństwa. Skorzystać mogą na tym wszyscy, z socjologicznego punktu widzenia, ponieważ niedziela jest dniem, który można spędzać z rodziną, na aktywności społecznej, towarzyskiej a niekoniecznie na zakupach.

Niedziela na prawach świeta państwowego

Pomysł zakazu handlu w niedzielę jest dobry, o ile zachowane zostaną przy nim takie rozwiązania jak przy handlu w święta, kiedy sprzedaż może prowadzić jedynie właściciel biznesu. Takie rozwiazanie daje wolność prowadzenia działalności gospodarczej drobnym przedsiębiorcom, budującym bliskie relacje z klientami i dobry klimat społeczny, nawet podczas niedzielnego odpoczynku.

2013.10.18 Firmy wspierające wolne niedziele
  Lista firm popierających inicjatywę Wolna Niedziela: Drogerie Jasmin Sp. z o.o. Rovita S.A PGD Polska Sp. z o.o. Rabat Detal Sp. z o.o.

2013.10.18 List do Narodu
  Witam Wszystkich! Oto moja opinia na temat pracy w niedzielę  za która nie stoi  żaden światopogląd tylko zwykła ludzka uczciwość: Masowe powstawanie  sieci hiper i sutermarketów  w ostatnim okresie nastawionych wyłacznie na zysk i drena

2013.10.14 WP.PL: W Krakowie zakupy niedzielne tylko do godz. 12:00
      źródło: WP.PL dodane2013-09-13 (12:50) "Zakaz handlu w niedzielę to od wielu lat twardy postulat „Solidarności”. Jak się okazuje walka związków o ograniczenie handlu przynosi pierwsze efekty. Radni krakowscy chcą, aby w Wigilię, Wielki Piątek oraz niedziele można by

2013.09.02 Życie Handlowe: Czy zakaz handlu w niedziele byłby korzystny dla tradycyjnego detalu?
Czy zakaz handlu w niedziele byłby korzystny dla tradycyjnego detalu? Marcin Kraszewski, Dyrektor Fundacji, wypowiedź dla "Życia handlowego" 27.08.2013, s. 12:   "Koncepcja ograniczenia handlu w niedzielę jest niewątpliwie korzystna dla handlu tradycyjnego, ponieważ daje indywidualnym prze

«pierwszapoprzednia12następnaostatnia»
Strona 1 z 2

Akceptuję - nie pokazuj więcej tego powiadomienia